Friday, 11 January 2013
Sayur Pucuk Salang
Assalamualaikum....
Cik Nah mengenali pucuk salang setelah berkahwin. Sebelum tu
Cik Nah tak kenal bagaimana rupa pucuk salang...
Apa yang Cik Nah tahu dan lihat kebanyakan masakan pucuk
salang ni ialah masak lemak putih campur udang basah dan ubi keledek.
Tapi suami Cik Nah dan anak-anak Cik Nah kalau masak begitu
mereka kurang minat...Mereka lebih suka masak tumis air jer.
Jadi Cik Nah kenalah masak cara gitu. Bila makan mesti habis punya.
Inilah masakan cara Cik Nah masak...hehehehe...
SAYUR PUCUK SALANG
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan A
1 cekak pucuk salang (dibersih dan dihiris 2 cm)
1 labu bawang besar (dibelah 8)
Bahan B
1 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (diketuk)
1 tangkai cili merah (dihiris)
4 tangkai cili padi (diketuk)
2 sudu besar minyak masak
sedikit garam
CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B hingga wangi.
2. Kemudian masukkan bahan A kacau hingga rata. Masukkan
air dan biarkan mendidih. (Air biar banyak)
3. Masukkan garam secukupnya dan biarkan mendidih lagi
sehingga betul-betul lembut. sebelum dihidangkan.
dapurciknah.blogspot.com
Labels:
SAYUR
Location:
United States
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment