Tuesday 9 October 2012

Kuih Cokodok


  

Assalamualaikum....inilah cokocok turun temurun keluarga 
Cik Nah.Resepi ini Cik Nah pelajari daripada Allahyarhamah 
emak Cik Nah yang dah 
meninggal dunia hampir 22 tahun...

Kalau dikira Cik Nah makan cokodok ikut resepi ni dah 
setengah abad...Anak-anak dan suami suka cokodok ni...

Kepada yang suka makan kuih cokodok cubalah 
cara resepi turun temurun keluarga Cik Nah ni...
tak rugi cuba...senang jer...
Selamat mencuba...


BAHAN-BAHANNYA:

8 biji pisang berangan (Cik Nah guna pisang ni sebab pisang ni 
ada kat umah) 
tepung gandum ikut bancuhan (Cik Nah guna sama banyak 
dengan pisang yang dah dilecek)
1 sudu besar gula pasir  (jangan banyak guna gula tak sedap)
secubit garam halus

CARA MEMBUATNYA:

1.  Buangkan kulit pisang dan masukkan ke dalam mangkuk.
2.  Taburkan gula dan garam di atas pisang dan lecek pisang 
     sehingga hancur semuanya 
3.  Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit  
     gaul sebati. Agak-agaklah ye....macam kita buat jemput biasa
     gak..(Cik Nah gaul dengan tangan sebab dapat  merasakan 
     kepekatan adunan) Inilah rahsia masakan ibu tu sedap...gunakan 
     air tangan kita...InsyaAllah...(basuhlah tangan tu bersih-bersih ya)
4.  Panaskan minyak guna api yang sederhana kecil.  Bulatkan di tepi
     mangkuk dan terus masukkan ke dalam kuali. Buat sehingga 
     penuh kuali tu...
5.  Kemdian alihkan semuanya dan dengan sudip tekan secara 
     bulatan di atas cokodok tadi untuk membulatkan cokodok supaya 
     cantik..Alih-alihkan sehingga warna cokodok sekata dan berwarna 
     seperti dalam gambar.  Jangan berhenti mengalih cokodok kerana 
     cara inilah yang menyedapkan lagi rasa cokodok tu...
6.  Bila dah masak angkat dan letakkan di atas bekas yang dilapik 
     dengan kertas A4 supaya minyak yang ada menyerap.

     *Adunan jangan kurang tepung nanti berminyak bila dah masak..
     Kalau terlebih tepung hilang keenakan pisangnya..Jadi pandai-
     pandailah ye...



No comments:

Post a Comment