Jadikan dapur kita sebagai klinik kecil kita.
LADA HITAM (menguatkan jantung)
Lada hitam digunakan untuk bahan dalam masakan terutamanya masakan berempah. Tahukah anda lada hitam sangat baik untuk jantung.. Seorang wanita yang berada dalam pantang kerana melahirkan anak baik
memakan lada hitam yang ditumbuk
sebagai menggantikan cili. Ia dapat melancarkan perjalanan darah...
memakan lada hitam yang ditumbuk
sebagai menggantikan cili. Ia dapat melancarkan perjalanan darah...
*Cik Nah dapat maklumat ini daripada ibu
dan ibu mertua Cik Nah yang merupakan
dan ibu mertua Cik Nah yang merupakan
bidan kampung...Maklumat ini juga Cik Nah dapat dari Kak Hajah yang membuka Klinik Homopati bersama suaminya seorang doktor yang terkenal di Ipoh.
KUNYIT HIDUP (kuatkan tenaga
orang yang sakit teruk)
Kunyit hidup mengandungi anti septik
yang tinggi. Khasiatnya sangat banyak.
Penggunaannya lebih tertumpu kepada masakan. Tetapi kita tidak tahu bahawa perahan air kunyit hidup sebanyak sebesar
ibu jari dan dicampurkan dengan telur
separuh masak dapat menguatkan tenaga pesakit yang lemah.
JINTAN (buang angin)
Jintan manis dan jintan putih memang
menjadi bahan utama dimasukkan ke dalam pelbagai resepi masakan.
Sekiranya kita mengalami kembung
perut, jintan manis dan jintan putih ini hendaklah dicampurkan ke dalam masakan sayur yang kita goreng sebanyak secubit
sahaja.
BAWANG MERAH (hilangkan loya dan pening)
Bawang merah hendaklah dibelah dua. Kemudian, garu-garukan bahagian dalamnya
sebelum dihidu. Ia boleh meredakan rasa pening dan loya hendak muntah.
DAUN PUDINA ( menghilang rasa letih)
Ambil 6 helai daun pudina, bersihkan dan kunyah perlahan-lahan dapat menghilang
kan rasa letih dan tidak bermaya. Adalah
lebih baik jadikan daun pudina tersebut
dibuat ulam makan bersama dengan nasi.
TIMUN (boleh melebatkan rambut)
Jadikan timun sebagai salad ketika makan.
Ia juga boleh menurunkan tekanan darah
tinggi.
No comments:
Post a Comment