Thursday 27 September 2012

Puding Jagung







Puding jagung kesukaan suamiku...











BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula (Cik Nah guna 1/2 cawan gula sahaja)
3 cawan air
1 cawan jagung dalam tin
1 1/2 cawan susu cair (boleh ganti santan)
daun pandan jika suka

*Pilihan kedua (yang tak suka guna banyak susu)
3 1/2 cawan air
1 cawan susu cair

CARA MENYEDIAKANNYA:
1.  Campur semua bahan dalam kuali dan gaul sebati.
2.  Nyalakan api sederhana dan mula mengacau supaya tidak bergentel.
3.  Jangan berhenti mengacau sehingga adunan betul-betul pekat dan berkilat.
     (Boleh dilihat pada bahagian atas sudip adunan membeku)
4.  Bila dan pekat isikan dalam loyang atau acuan dan ratakan.
     (Sejukkan sebelum disimpan dalam peti ais. Bolehlah dipotong bila dah sejuk...ngap)

                                                                
                                                                         dapurciknah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment