Sunday 16 September 2012

Roti Arab Goreng

      
............pagi ni Cik Nah buat roti arab goreng 
sebab ada baki kari semalam.......


BAHAN-BAHANNYA:

2 1/2 cawan tepung gandum (250 gm)
1 sudu teh yis mauripan 
1 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak (Cik Nah guna minyak zaitun)
125 ml air suam (1/4 botol kecil air mineral)
secubit garam (jika suka)

CARA MEMBUATNYA:

1.  Ayak tepung bersama yis dan gaulkan supaya yis menjadi rata.
2.  Satukan semua bahan lain ke dalam air suam dan larutkannya.
3.  Masukkan air bancuhan tadi ke dalam tepung dan uli hingga menjadi doh
     yang lembut dan licin.
4.  Tutup mangkuk adunan dengan kain yang dibasahkan selama 1 jam.
     (Cik Nah guna kain tudung bawal yang dah tak dipakai tuu)
5.  Kemudian uli semula doh dan bahagikan kepada 10 bahagian.
6.  Canaikan doh setebal 1/4 cm dan goreng dalam minyak yang 
     sederhana panas.  Bila sudah kembung baru dialihkan ke bahagian
     belakangnya. 
7.  Goreng sebiji sebiji sehingga habis.
8.  Hidangkanya dengan kuah kari, sambal ikan bilis atau kuah kacang..
     Semuanya sedapppp....Dengan sambal belacan pun sedap...

     * Pastikan api tidak terlalu kuat takut nanti bahagian dalamnya tidak masak
       pula, kerana warnanya cepat perang...

No comments:

Post a Comment