Sunday, 16 September 2012

Pavlova


Pavlova







cara orang lama letak atas tudung
periuk jer...
kertas minyak takde...apa
yang ada ajer ler...








BAHAN-BAHANNYA:
4 biji putih telur (jangan ada sedikitpun kuning telur)
1/2 cawan gula kastor (saya ni taksuka manis)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar jus limau kasturi (saya takmakan cuka masakan)
1 sudu besar tepung jagung

Hiasan:
1/2 cawan whipping cream
buah-buahan segar (kiwi, strawtbery, mangga masam, anggur dll ikut suka ler yer)

CARA MEMBUATNYA:

















1. Putar putih telur dengan kelajuan tinggi bersama gula hingga kembang.
    Jika diterbalikkan mangkuk adunan ia tidak jatuh.

    Kemudian masukkan esen vanila dan jus limau tadi dan putar lagi.

    Kemudian taburkan tepung jagung dan kaupbalikkan lebih kurang agar rata.
















2. Kaupkan adunan dan bentukkan atas kertas seperti dalam gambar...
    Hahaha...saya guna tudung periuk.                                            

















3. Masukkan dalam oven dan turunkan suhu ke 150 C.  Masak 1 jam.
    Bila masak renggangkan pintu oven.    Keluarkan setelah 1/2 jam
    dan sejukkan.  (Warnanya keperangan)

















4.  Putarkan 'whipping cream' dengan kelajuan tinggi.  Jangan lama sangat nanti
     krim akan sedikit keras dan susah hendak membentuk pada adunan. Jika
     dah terlajak putar campurkan whipping yang belum diputar dan putar sekejap.

5. Sapukan pada adunan tadi.  Nak mudah pakai pisau kek. Hias ler dengan buah.

















6. Simpan dalam peti ais sebelum dipotong. (Makan sejuk-sejuk sedap)



    













     *Penting: Sebelum putar telur panaskan oven pada suhu 180 C.  
    Bila masukkan adunan dalam oven terus turunkan suhu 
    kepada 150 C. 

No comments:

Post a Comment