Assalamualaikum.....
Cik Nah buat kek chiffon lagi...tapi kali ini versi TESCO pulak...
Resepi ni rasa sedap sebab tak berminyak...lembut dan sangat gebu...
Kek chiffon memanglah kegemaran Cik Nah dan keluarga...
Kalau pergi ke TESCO mesti beli kek chiffon oren... Mana tahan
asyik beli jer...kali ni cuba pulak la versi TESCO ni masuk dapur
Cik Nah...Ni lah hasilnya...
RESEPI KEK CHIFFON OREN VERSI TESCO
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan A
5 biji kuning telur
75 gm gula kastor (Cik Nah guna 50 gm jer)
150 gm tepung naik sendiri
150 ml jus oren (Cik Nah guna sunquick 100 ml sahaja)
5 sudu teh minyak jagung
Bahan B
5 biji putih telur
1/2 sudu teh krim of tartar
75 gm gula kastor (Cik Nah guna 50 gm sahaja)
CARA MEMBUATNYA:
Panaskan oven 150 C.
1. Campur semua bahan A dan kacau perlahan dengan sikat
kecil.(yang baru beli tau) sehingga sebati dan ketepikan.
2. Putar telur putih bersama dengan krim of tartar dengan cepat
kemudian masukkan gula dan terus putar lagi hingga adunan
menjadi pekat dan bertanduk.
3. Masukkan separuh adunan putih telur ke dalam adunan kuning
telur telur dan kacau dengan sikat kecil tadi dengan perlahan.
4. Habiskan lebihan dan adunan tadi dan kacau lagi. Jangan
terlebih kacau.
5. Tuangkan ke dalam loyang chiffon dan terus bakar dalam
api 150 C selama 30 minit. Kemudian naik suhu ke 180 C
sehingga kekuningan.
6. Bila masak keluarkan dari oven dan terus terbalikkan
loyang dan biarkan kek jatuh dengan sendiri.
dapurciknah.blogspot.com
No comments:
Post a Comment