Saturday 19 January 2013

Pau Ikan Tuna


Assalamualaikum....
     Lamanya Cik Nah takbuka blog ni.   Balik kerja terus buat kerja
rumah pulak.   Bila malam letih sangat.

    Hujung minggu baru boleh buka blog.   Cik Nah buat kuih pau ikan
tuna subuh tadi untuk sarapan pagi.   Anak-anak cuti pertengahan semester
jadi semua ada kat rumah.   Rajinlah pulak geledah kat dapur nak masak.


     Pau ikan tuna ni Cik Nah buat sebab ikan tuna dah ada kat rumah.
Nak buat inti yang berlainan pulak.  Asyik-asyik inti kelapa dan kaya, 
kelapa dan kaya.

     Selamat mencuba ya sebab tak pedas....

RESEPI PAU IKAN TUNA

Resepi asal pau: Chef Hanieliza
Inti ikan tuna: Olahan Cik Nah sendiri

BAHAN-BAHAN UNTUK PAU:
500 gm tepung pau (kalau tepung gandum 300 gm)
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan gula pasir (Cik Nah kisar jadikan halus)
1 peket yis mauripan
2 sudu makan minyak masak (Cik Nah guna minyak jagung)
1  cawan air suam (ikut tepung)

CARA MEMBUATNYA:
1.   Gaul rata semua bahan kecuali air suam.
2.   Masukkan air suam sedikit demi sedikit sehingga adunan lembut.
3.   Uli sehingga licin dan tidak melekat pada tangan.
4.   Tutupkan dengan kain basah atau penutup apa pun boleh asal
      jangan terdedah.  Biarkan doh naik dua kali ganda.
5.   Kemudian tumbuk-tumbuk doh untuk buang angin di dalamnya.
6.   Bahagikan adunan kepada ketulan kecil sebesar bola pingpong.
7.   Canaikan dan masukkan inti ke dalamnya dan tutupkan.
8.   Lapikkan adunan dengan kertas atau daun pisang.  Biarkan
      adunan naik lagi baru dikukus selama 10 minit.
9.   Buka tudung perlahan-lahan supaya wap tidak jatuh di atas
      permukaan pau.  Siap untuk dihidangkan.


BAHAN INTI IKAN TUNA:
1 tin ikan tuna Al Ahlam (buangkan minyaknya)
1 sudu makan mayonis
2 sudu makan cili sos
2 sudu teh paprika
1/2 sudu teh origano
1/2 sudu teh basil
sedikit garam
1 cawan sayur campur
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 biji bawang besar ( dipotong dadu)

CARA MEMBUATNYA:
1.   Lecek ikan tuna supaya hancur dan sebati.
2.   Gaulkan semua bahan supaya sebati.
      Siap digunakan untuk inti, tak perlu masak. 

                                                     dapurciknah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment