Friday 11 January 2013

Sayur Pucuk Salang


Assalamualaikum....

     Cik Nah mengenali pucuk salang setelah berkahwin.   Sebelum tu
Cik Nah tak kenal bagaimana rupa pucuk salang...

     Apa yang Cik Nah tahu dan lihat kebanyakan masakan pucuk
salang ni ialah masak lemak putih campur udang basah dan ubi keledek.

     Tapi suami Cik Nah dan anak-anak Cik Nah kalau masak begitu
mereka kurang minat...Mereka lebih suka masak tumis air jer.

     Jadi Cik Nah kenalah masak cara gitu.   Bila makan mesti habis punya.
Inilah masakan cara Cik Nah masak...hehehehe...


SAYUR PUCUK SALANG

BAHAN-BAHANNYA:
Bahan A
1 cekak pucuk salang (dibersih dan dihiris 2 cm)
1 labu bawang besar (dibelah 8)

Bahan B
1 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (diketuk)
1 tangkai cili merah (dihiris)
4 tangkai cili padi (diketuk)
2 sudu besar minyak masak
sedikit garam

CARA MEMBUATNYA:
1.   Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B hingga wangi.
2.   Kemudian masukkan bahan A kacau hingga rata.  Masukkan 
      air dan biarkan mendidih. (Air biar banyak)
3.   Masukkan garam secukupnya dan biarkan mendidih lagi
      sehingga betul-betul lembut. sebelum dihidangkan.

                                                            dapurciknah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment