Assalamualaikum....
Dah lama tak buat kek pisang...Hari ini Cik Nah buat kek pisang
campur dengan chocolate rice lebihan daripada kek black forest
untuk pertunangan anak saudara Cik Nah baru-baru ni.
Cik Nak nak habiskan stok yang ada, lepas tu nak beli
yang baru...Nampak pulak badam hiris dalam balang Cik Nah pun
campurkanlah juga...hehehec...
Bila dah masak baunya aduh!!!....Nak rasa kesedapannya
cubalah resepi ni...pasti tak rugi punya...
Salam sayang daripada Cik Nah...
BAHAN-BAHANNYA:
2 cawan tepung gandum (Cik Nah guna cap sauh)
5 biji pisang rastali (pisang apapun boleh)
3 biji telur gred A
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/2 cawan susu segar (susu segar UHT senang nak dapat)
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat (biar kurang jangan lebih)
sedikit esen pisang atau vanila
secubit garam
4 sudu besar chocolate rice (maaflah dulu 2 sudu)
1/4 cawan badam hiris
CARA MEMBUATNYA:
1. Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
Ayak 2 atau 3 kali untuk mendapatkan hasil yang baik.
Panaskan oven 180 C. Lencer acuan loyang bulat atau
segiempat 8 inci dengan minyak (guna tisu semasa sapu)
2. Lecek pisang dengan garam hingga halus dan ketepikan.
3. Pukul telur dengan gula sampai betul-betul kembang. Bila
dah kembang masukkan pisang tadi bersama minyak dan
kacau rata.
4. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan
menggunakan senduk kayu atau spatula secara kaup balik.
5. Masukkan pula esen pisang atau esen vanilla dan susu
segar. Kacau hingga rata.
6. Kemudian taburkan chocolate rice sedikit demi sedikit
sambil kacau supaya rata.
7. Masukkan ke dalam loyang bulat atau segiempat 8 inci.
Taburkan badam di atasnya dan bakar dalam oven 180 C
selama 1 jam...
8. Bila dah masak terbalikkan terus loyang kek tadi di atas
redai dan biar kek tadi sejuk (Supaya kek tak turun)
Bila dah sejuk baru boleh dipotong.....
dapurciknah.blogspot.com
.
cake
No comments:
Post a Comment