Assalamualaikum...
Minggu lepas pergi ke Kuala Lumpur menziarahi dua orang anak
teruna Cik Nah yang menuntut di UiTM Puncak Alam dan di UM.
Kami takjadi nak tidur di hotel sebab peperiksaan SPM belum
lagi selesai. Suami Cik Nah pula bertugas sebagai Ketua Pengawas
SPM. Jadi kami balik jugalah memandangkan perjalanan jauh
dari Kuala Lumpur ke Taiping....
Haaa...bila dah berjalan jauh tu badan pun sakit-sakitlah...
masakpun jadi campak-campak saja.
Bila dah beberapa hari berehat, barulah teringin nak buat itu ini...
Ada pula atas meja beberapa biji pisang rastali yang dibeli beberapa
hari lalu....Jadilah, sejuk-sejuk hujan begini makan apapun sedap.
Dapat idea nak buat kek pisang. Kek pisang ni Cik Nah olah
sikit supaya rasa dan rupanya berlainan sikit daripada yang biasa
kita makan.
Kalau nak cuba, cubalah ya. pasti tak mengecewakan.....
panas....baru keluar dari oven
BAHAN-BAHANNYA:
200 gm tepung naik sendiri (2 cawan)
3 biji telur gred A
150 gm pisang (Cik Nah guna pisang rastali 3 biji)
90 gm gula perang (hampir 1 cawan) nak manis boleh tambah
1/2 cawan minyak jagung @ minyak masak
2 sudu besar susu segar @ susu cair
secubit garam
sedikit esen pisang
sedikit serbuk koko
sedikit coklat rice (untuk hiasan)
CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan oven 175 C kemudian lenserkan loyang pembakar
segi empat berukuran 8 inci. Tepung diayak dan ke tepikan.
2.. Di dalam satu bekas yang bersih dan kering, lecek pisang,
garam dan gula hingga hancur dan sebati. Kemudian putar
dengan mixer dengan kelajuan tinggi selama 2 minit.
3. Selepas itu masukkan telur sebiji dan putar dengan kelajuan
maksimum selama 1 minit. Masukkan telur sebiji lagi dan putar
lagi 1 minit. Akhir sekali masukkan telur yang akhir dan putar
sehingga kembang dan pekat. (Agak-agak lah 6 hingga 7 minit)
4. Kemudian, masukkan tepung, minyak jagung, susu cair dan
beberapa titis esen pisang. Masukkan sedikit-sedikit secara
bergilir dan kaup balikkan dengan senduk kayu atau spatula.
Jangan angkat tinggi senduk kayu atau spatula kerana ini akan
membuang udara yang ada dalam adunan nanti kek kurang gebu
Jangan kacau terlalu lama, cukup sekadar sebati sahaja.
5. Asingkan 2 senduk adunan dan campurkan dengan serbuk
koko dan sebatikan.
6. Curahkan adunan yang selebihnya ke dalam loyang. Kemudian,
masukkan adunan coklat tadi dan lorekkan dengan garpu. Akhir
sekali taburkan coklat rice di atasnya.
7. Bakar selama 40 minit atau hingga masak. (ikut kepanasan oven
masing-masing).
8. Bila masak cucuk di tengah kek dan pastikan tiada adunan yang
melekat. Biarkan kek sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dari
loyang untuk disejukkan di atas redai. Bila sejuk barulah dipotong
dan dihidangkan.
Selamat mencuba.
dapurciknah.blogspot.com
No comments:
Post a Comment