Friday 7 December 2012

Roti Wholemeal


Assalamualaikum.....


Dah lama tak makan roti wholemeal....buat roti wholemeal 
pulak untuk sarapan pagi...Cik Nah bakar roti bagi garing sikit,
sebab suami Cik Nah suka makan bahagian yang garing  tu...

     Cik Nah lebih suka buat roti sendiri...lagipun harga roti
laaa ni mahal...Kalau buat sendiri rasa lebih yakin bahan  apa
yang kita gunakan...

     Pada peringkat umur macam Cik Nah ni kena jaga jugaklah
penggunaan gula, garam dan lemak dalam setiap hidangan.
Setiap resepi yang Cik Nah buat akan Cik Nah kurangkan
sukatan gula kadang-kadang sampai separuh daripada 
sukatan asal...Suami Cik Nah pula tentang gula dia sensetif
sungguh.  

     Walaupun sukatan gula dan garamnya dikurangkan, ia
tidak menjejaskan rasa makanan tu...tapi apa yang membuatkan
Cik Nah rasa puas hati ialah rasanya akan lebih sedap lagi...

   Kurangkan manis dalam makanan, lebihkan manis dalam
senyuman...hehehehe....


BAHAN-BAHANNYA:

500 gm tepung wholemeal
250 ml air suam
2 sudu besar minyak jagung/minyak masak
4 sudu besar gula 
2 biji telur gred B
1 sudu besar mentega
2 sudu teh yis mauripan
1 sudu teh garam halus
4 sudu besar susu tepung (jika suka)
1 sudu teh bread improver
1/2 sudu teh pelembut roti

CAiRA MEMBUATNYA:

1.  Campurkan tepung bersama yis, bread improver, pelembut roti 
     dan gaul hingga rata.  Ketepikan.
2.  Campurkan air suam, gula, garam, minyak jagung dan kacau 
     hingga larut.  Ketepikan.
3.  Pecahkan telur dan kacau supaya rata.
3.  Buatkan lubang di tengah adunan tepung dan curahkan telur di
     atasnya dan gaul rata.
4.  Kemudian, masukkan campuran air tadi ke dalam adunan dan gaul.
     Perlahan-lahan masukkan campuran air nanti lembik pulak 
     adunan.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.
5.  Bila siap sapukan mentega dan uli lagi supaya rata.  Bulatkan
     dan biar sehingga 1 jam.  Tutup supaya udara dalam adunan      
     tidak keluar.
6   Kemudian tumbuk-tumbuk adunan supaya keluar udara di dalam
     adunan tersebut.
7.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  Bentukkan sama ada  bulat
     atau bujur.  Letakkan di atas loyang yang telah disapu mentega.
     Biarkan selama 45 minit atau lebih.  Kemudaian dibakar dalam 
     oven 200 C selama 35 hingga 40 minit hingga masak.
     (suhu ikut oven masing-masing lah yer...)

      Selamat menguli roti....                                       

                                                           dapurciknah.blogspot.com

    

No comments:

Post a Comment